miercuri, 11 decembrie 2013

Proteinele din soia 

 

Alimentele din soia sunt recunoscute pentru continutul ridicat in proteine si sarac in grasimi saturate 

 

Scurta istorie despre soia

 

      Asiaticii consumă soia, sunt mai sănătoşi şi trăiesc mai mult. Sa fie chiar aşa?
Iniţial, culturile de soia erau folosite ca îngrăşământ natural.În timp, din cauza nevoii crescute de alimente (Imperiul Chinez se extindea) s-au dezvoltat metode care au facut posibil consumul de către oameni.Să nu ne imaginăm ca Împaratul a renunţat la alimentaţia echilibrată în favoarea acestui nou aliment, destinat hrănirii păturii sărace.
     Metodele tradiţionale de preparare includ:înmuiere, fermentare, încolţire. Unele durează chiar şi peste şase luni, asigurând astfel distrugerea toxinelor.
Consumul tradiţional se rezumă azi la cantităţi mici, din când în când, al acestor preparate. În nici un caz în acea vreme proteina extrasă pe cale industrială din boabele de soia nu era inclusă în alimente,  de la hamburgeri la îngheţată.
     Asia este un continent cu câteva miliarde de oameni, care trăiesc în moduri foarte diferite. Factorii care le determină durata de viaţă şi starea de sănătate sunt numeroşi, soia fiind doar o picatură într-un ocean.

     Soia este o cultură cu o productivitate mare, iar boabele sale conţin cea mai bună proteină de origine vegetală. Reuşind sa obţină la un moment dat aprobarea FDA (Food and Drugs Administration- Administraţia pentru Alimente şi Medicamente), aceste firme au dreptul să pretindă în activităţile de marketing faptul că soia este benefică pentru sănătate. Această aprobare a fost obţinută greu, cu opoziţia vehementă a multor medici nutriţionişti de talie mondială, care au continuat lupta împotriva acestei practici.
     Desi provin din plante, calitatea proteinelor este comparabila cu cea a proteinelor animale. Boabele de soia sunt singurele alimente vegetale care contin toti cei opt aminoacizi esentiali.
  • boabele de soia contin cam 40% proteine, 20% grasime, 35% carbohidrati si 5% minerale
  • boabele de soia reprezinta o sursa de acid foli, fier si zinc
  • boabele de soia sunt o sursa de saponina, isoflavone, fitoestrogen, lecitina si vitamina E. Vitamina E are un rol important in protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ
  • proteina din soia este o proteina completa, continand toti aminoacizii necesari organismului 
  • sursa excelenta de proteine pentru persoanele cu intoleranta la lactoza