Carbohidratii
Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din
carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida.
Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a
fabrica glucoza.
Glucoza este transportata in organism prin
intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in
energie.
Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in
celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita
in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa
in diverse parti ale corpului.
Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de mai multa energie,
pancreasul secreta un al doilea hormon, numit glucagon. Acesta
converteste glicogenul inapoi in glucoza, care este eliberata in
sistemul sanguin pentru a fi folosita de celule. Cu cat are loc o
eliberare mai lenta a glucozei si hormonilor, cu atat nivelurile de
energie din organism vor fi mai stabile si mai durabile.
Tipuri de carbohidrati
Exista mai multe tipuri de carbohidrati simpli, complecsi si fibre alimentare. Printre carbohidratii complecsi se
numara polizaharidele,dar si glicogenul.Carbohidratii complecsi
furnizeaza organismului energie in mod constant, pe o perioada mai lunga
de timp.Carbohidratii complecsi, cum ar fi amidonul, sunt digerati mai lent.Carbohidratii complecsi sunt formati dintr-un numar de diferite unitati de carbohidrati simpli, legate impreuna.Atunci cand o persoana consuma carbohidrati rafinati in defavoarea celor
naturali,glucoza va fi rapid eliberata in sange, iar consecinta va fi
cresterea valorilor de zahar din sange si niveluri mai putin stabile de
energie in organism.
Puteti consuma mai DES
portie calorii
majoritatea legumelor 1cana(fierte) 40- 60
banana 1 medie 90
cirese 15 cirese 85
grapefruit 1/2 fruct 40
kiwi 1 mare 50-60
mango 1/2 fruct 80
portocala 1 mare 85
piersica 1 mare 60-70
pruna 2 mici 60
capsune 1/2 cana 40-50
suc de rosii 1 cana 40-50
caise 2 intregi 50-60
suc de portocale 1/2 cana 50-60
papaya 1/2 mare 75
ananas 1/2 cana 75
dovleac 1 cana 70-80
grau incoltit 1 cana 110-140
fulgi de ovaz 1 cana 120
pepene rosu 1 cana 50
Rolul carbohidratilor in organism
Carbohidratii sunt esentiali pentru functionarea corecta a organismului. Eliminarea carbohidratilor din dieta poate provoca malnutritie. Carbohidratii au mai multe roluri in organismele vii, fiind implicati in
mod activ in procesul eliberarii energiei, fertilitatii la femei (prin
echilibrarea eliberarii FSH-ului si LH-ului - hormoni necesari in
procesul reproducerii), functionarea optima a sistemului imunitar, reducerea aparitiei bolilor cardiovasculare,cancerelor si diabetului, dar si in dezvoltarea normala. Majoritatea carbohidratilor contin in
forma naturala cantitati importante de vitamina B, fibre si
antioxidanti.
Principala functie a carbohidratilor este sa furnizeze energie organismului-Carbohidratii, in combinatie cu proteinele, grasimile,vitaminele si mineralele sunt componentele nutritive esentiale pentru mentinerea vietii.
Carbohidratii au un rol important in functionarea optima a sistemului nervos central-Fara un aport suficient de glucoza,orice persoana s-ar putea simti obosita,ametita si slabita; celulele nervoase sunt dependente de glucoza pentru a functiona.
Carbohidratii ofera principalul tip de combustibil pentru desfasurarea normala a activitatii sistemului muscular-Grasimile si proteinele pot fi folosite indirect, doar dupa ce vor fi
convertite in carbohidrati. Muschii folosesc glicogen prezent in
celulele musculare si glucoza din sistemul circulator. In cazul in care nu se consuma suficient carbohidrati, se face efort
muscular prelungit perioade indelungate de timp si persoana in cauza
este sufera de stres prelungit va avea loc deteriorarea accelerata a
proteinlor din organism, dar si a grasmilor stocate si va scadea nivelul
de zahar din sange.
Carbohidratii sunt factori esentiali care contribuie la buna functionare a zonei gastro-intestinale-Lactoza eliberata in urma descompunerii carbohidratilor asigura si
promoveaza multiplicarea anumitor bacterii din intestin care cresc
probabilitatea absorbtiei calciului in organism. Calciul alaturi de
fibrele provenite din celuloza asigura buna functionare a sistemului
gastro-intestinal, stimuleaza peristaltismul si secretia unor enzime
digestive importante.