marți, 10 decembrie 2013



                                     Carbohidratii

 

      Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza.

  Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei.     
Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie.
Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului.
  Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de mai multa energie, pancreasul secreta un al doilea hormon, numit glucagon. Acesta converteste glicogenul inapoi in glucoza, care este eliberata in sistemul sanguin pentru a fi folosita de celule. Cu cat are loc o eliberare mai lenta a glucozei si hormonilor, cu atat nivelurile de energie din organism vor fi mai stabile si mai durabile.

 Tipuri de carbohidrati

     Exista mai multe tipuri de carbohidrati simpli, complecsi si fibre alimentare. Printre carbohidratii complecsi se numara polizaharidele,dar si glicogenul.Carbohidratii complecsi furnizeaza organismului energie in mod constant, pe o perioada mai lunga de timp.Carbohidratii complecsi, cum ar fi amidonul, sunt digerati mai lent.Carbohidratii complecsi sunt formati dintr-un numar de diferite unitati de carbohidrati simpli, legate impreuna.Atunci cand o persoana consuma carbohidrati rafinati in defavoarea celor naturali,glucoza va fi rapid eliberata in sange, iar consecinta va fi cresterea valorilor de zahar din sange si niveluri mai putin stabile de energie in organism.

Puteti consuma mai DES

                                                         portie                           calorii
majoritatea legumelor                 1cana(fierte)                    40- 60       
 mar                                                 1 mediu                       80-100 
banana                                             1 medie                          90     
cirese                                              15 cirese                         85      
grapefruit                                        1/2 fruct                         40      
kiwi                                                  1 mare                         50-60  
mango                                             1/2 fruct                          80     
portocala                                          1 mare                             85    
piersica                                            1 mare                          60-70  
pruna                                                2 mici                            60      
capsune                                          1/2 cana                         40-50  
suc de rosii                                      1 cana                           40-50  
caise                                               2 intregi                         50-60   
suc de portocale                             1/2 cana                          50-60 
papaya                                            1/2 mare                             75   
ananas                                             1/2 cana                            75     
dovleac                                             1 cana                          70-80   
grau incoltit                                      1 cana                      110-140  
fulgi de ovaz                                     1 cana                            120    
pepene rosu                                       1 cana                             50     

Rolul carbohidratilor in organism

 

     Carbohidratii sunt esentiali pentru functionarea corecta a organismului. Eliminarea carbohidratilor din dieta poate provoca malnutritie. Carbohidratii au mai multe roluri in organismele vii, fiind implicati in mod activ in procesul eliberarii energiei, fertilitatii la femei (prin echilibrarea eliberarii FSH-ului si LH-ului - hormoni necesari in procesul reproducerii), functionarea optima a sistemului imunitar, reducerea aparitiei bolilor cardiovasculare,cancerelor si diabetului, dar si in dezvoltarea normala. Majoritatea carbohidratilor contin in forma naturala cantitati importante de vitamina B, fibre si antioxidanti.

      Principala functie a carbohidratilor este sa furnizeze energie organismului-Carbohidratii, in combinatie cu proteinele, grasimile,vitaminele si mineralele sunt componentele nutritive esentiale pentru mentinerea vietii.

      Carbohidratii au un rol important in functionarea optima a sistemului nervos central-Fara un aport suficient de glucoza,orice persoana s-ar putea simti obosita,ametita si slabita; celulele nervoase sunt dependente de glucoza pentru a functiona.

      Carbohidratii ofera principalul tip de combustibil pentru desfasurarea normala a activitatii sistemului muscular-Grasimile si proteinele pot fi folosite indirect, doar dupa ce vor fi convertite in carbohidrati. Muschii folosesc glicogen prezent in celulele musculare si glucoza din sistemul circulator. In cazul in care nu se consuma suficient carbohidrati, se face efort muscular prelungit perioade indelungate de timp si persoana in cauza este sufera de stres prelungit va avea loc deteriorarea accelerata a proteinlor din organism, dar si a grasmilor stocate si va scadea nivelul de zahar din sange.

     Carbohidratii sunt factori esentiali care contribuie la buna functionare a zonei gastro-intestinale-Lactoza eliberata in urma descompunerii carbohidratilor asigura si promoveaza multiplicarea anumitor bacterii din intestin care cresc probabilitatea absorbtiei calciului in organism. Calciul alaturi de fibrele provenite din celuloza asigura buna functionare a sistemului gastro-intestinal, stimuleaza peristaltismul si secretia unor enzime digestive importante.