joi, 20 martie 2014

Ce trebuie sa stim despre oua?


       Oul este, alaturi de lapte, sursa proteica cel mai usor de produs si de utilizat.
Plin de calitati, oul contine vitamine, minerale, grasimi si proteine complete, majoritatea se gasesc in galbenus.
Albusul contine un procent mare de apa si cateva grame de proteine.
Un ou de 50 g contine 90 - 100 kcal si este echivalent cu valoarea nutritiva a 150 ml de lapte sau 40 g de carne sau 20 g de branza veche, digestibilitatea oului este foarte ridicata 97% pentru albus si 100% pentru galbenus.

Precautii

oul
Oul in ciuda calitatilor sale prezinta si riscuri pentru sanatate, deoarece sunt bogate in colesterol (0,8% in oul de gaina si 1,6% in oul de rata), consumul recomandat pe saptamana este de 4 bucati.

Prin intermediul galbenusului se poate transmite Salmonella enterids, iar la persoanele cu sistem imunitar scazut poate provoca chiar deces.

-ouale se pastreaza la o temperatura de 1 - 5 grade
-dimensiunea unui ou difera in functie de specie, varsta si hrana pasarii care l-a produs:
                                  - XL (foarte mare) - peste 73 grame
                                  - L (mare) - 63 -73 grame
                                  - M (mediu) -53 -63 grame
                                  - S (mic) -sub 53 de grame

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu